Çam balı, arıların çam ağaçlarında yaşayan Marchalina hellenica (Basra böceği) adlı bir böceğin salgıladığı özsuyu toplaması ve kovana getirerek, kendi özsuyu ile birleştirerek işleyip olgunlaştırması ile elde edilen bir bal türüdür. Bu nedenle çiçek ballarından farklı olarak çiçek poleni içermez.
Çam Balı
Üretimi biraz irite edici gelse de aslında oldukça sağlıklı ve değerli bir bal Çam Balı. Bu nedenle pek çok yerde özellikle Avrupa’da tercih edilen bir bal. Koyu kehribar rengi ile öne çıkan bu balın hafif reçineli, odunsu ve karemelize bir tadı var. Her bal kristalleşir ama Çam balı uzun süre kristalleşmeden kalabilir. Yeterli miktarda ısıtma işlemi ile kristelleşmeyi çözerek kullanmaya devam edebilirsiniz.
İlk özsuyunun oluşumunda çam reçinesi bulunduğu için ağırlıklı olarak çam reçinesi kokusu almanız gerekiyor bu baldan. Vitamin, mineral, enzim ve antioksidan bakımından oldukça zengin olduğu için de insan vücudu ve sağlığına fazlasıyla yararı var.
Çam Balının Faydaları:
- Solunum sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Boğaz ağrısına iyi gelir.
- Enerji verir.
- Yara iyileşmesini hızlandırır.
- Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı korur.
Bu tip faydalarının yanında Çam Balını kahvaltılarda ekmek üzeri yaparak ya da lezzetli ve sağlıklı bir öğün için yoğurt ile karıştırarak tüketebiliyorsunuz. Çay ve bitki çayları yanında tatlandırıcı olacak kullanabildiğiniz gibi kek, pasta, kurabiye ve tatlılarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Serin ve karanlık (güneş almayan) bir ortamda sakladığınız sürece uzun süre dayanıklılığını korur. Doğrudan güneş ışığı almasından kaçınmalısınız ki bu zaten neredeyse diğer tüm besinler için de geçerli. Hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmış cam kavanozlarda saklamanızı tavsiye ederiz. Tazeliğini ve lezzetini çok uzun süre koruyabilirsiniz bu şekilde.
Bu noktada bazı negatif etkilerinden de bahsetmeden geçmeyelim. Özellikle diyabet hastaları doktorlarına danışmadan Çam Balı tüketimine kendi başlarına karar vermemeliler. Alerjik tepkime verme konusunda hassas olanlar da Çam Balı tüketirken dikkatli olmalılar. Çünkü alerjik reaksiyon oluşturma potansiyeli bulunuyor.
Ülkemizde yoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir. Muğla, Fethiye, Marmaris ve Antalya, çam balı üretiminin en yoğun olduğu bölgelerdir.
Çam balı, Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerinden biridir.
Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.