Organik Ürünlerin Üretiminde Zararlı ve Hastalıklarla Mücadele

Organik

OrganikDaha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi organik ürünler, kimyasal gübre, tarım ilacı ve hormon kullanılmadan üretilen ürünlerdir. Bu nedenle, organik ürünlerin üretiminde zararlı ve hastalıklarla mücadele etmek de oldukça büyük bir önem taşıyor. Tabi ürünlerin organik tanımı içerisine girebilmesi için zararlı ve hastalıklarla mücadele konusunda kimyasal ilaçlardan kaçınmak gerekiyor.

Organik Ürünlerin Üretiminde Zararlı ve Hastalıklarla Mücadele

Organik ürünler ile ilgili her konuda olduğu gibi bu konuda da dikkat edilmesi gereken hususlar bir hayli fazla. Temelde zararlılar ve hastalıklar ile mücadele için 2 yöntem kullanılıyor.

Biyolojik mücadele: Zararlı ve hastalıkları, doğal düşmanları ile kontrol altına almaktır. Bu yöntemde, zararlı ve hastalıkların doğal düşmanları olan böcek, kuş, mantar ve bakteriler kullanılır.

Kültürel önlemler: Zararlı ve hastalıkların oluşmasını önlemek veya yayılmasını engellemek için yapılan önlemlerdir. Bu önlemler arasında, uygun ekim nöbeti uygulamak, sağlıklı tohum ve fide kullanmak, düzenli bakım yapmak ve hasat sonrası bitki artıklarını yok etmek gibi uygulamalar yer alır.

Organik ürünlerde zararlı ve hastalıklarla mücadelede biyolojik mücadeleye öncelik verilir. Biyolojik mücadele, çevreye ve insan sağlığına zarar vermez. Ayrıca, biyolojik mücadele ile zararlı ve hastalıkların dirençli hale gelmesi önlenir.

Kültürel önlemler, biyolojik mücadelenin etkinliğini artırmaya yardımcı olur. Uygun ekim nöbeti uygulanarak, zararlı ve hastalıkların besin kaynağı olan bitkilerin birlikte yetiştirilmesi önlenir. Sağlıklı tohum ve fide kullanılarak, zararlı ve hastalıklara karşı dayanıklı bitkiler yetiştirilebilir. Düzenli bakım yapılarak, bitkilerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi sağlanır. Hasat sonrası bitki artıkları yok edilerek, zararlı ve hastalıkların yayılmasının önüne geçilir.

Organik ürünlerde zararlı ve hastalıklarla mücadelede dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Zararlı ve hastalıkların teşhisi doğru yapılmalıdır.
  • Zararlı ve hastalıklara karşı etkili olan biyolojik mücadele ajanları kullanılmalıdır.
  • Biyolojik mücadele ajanlarının etkinliği düzenli olarak kontrol edilmelidir.
  • Organik ürünlerde zararlı ve hastalıklarla mücadele, özenli bir çalışma gerektirir. Bu çalışma ile, organik ürünlerin kalitesi ve verimi korunabilir.

Görüldüğü üzere organik ürün üretiminde ilgilenilmesi ve çözülmesi gereken pek çok sorun bulunuyor ve bu sorunları çözmek için de doğal yöntemleri tercih etmek zorundayız.

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.