Çağlayancerit Cevizi ile ceviz türlerimize devam ediyoruz. Ülkemizde yetişen ve coğrafi işaret almış, önemli ceviz türlerinden biri olan Çağlayancerit Cevizi aynı zamanda oldukça da değerli bir ceviz türüdür.
Çağlayancerit Cevizi
Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde yetişen, yerli bir ceviz türüdür Çağlayancerit Cevizi. Dolgun gövdeli, açık sarı iç rengine sahip, ekstra irilikte ve yumuşak yapılıdır. Kabuğu kolay kırılarak içi tüm olarak çıkarılabilir. Antraknoz hastalığına ve iç kurduna karşı da dayanıklıdır. Bu nedenle de yetiştiriciler tarafından özellikle tercih edilen türlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Erkek ve dişi çiçek oluşum zamanları birbirine çok yakın olduğundan meyve verimi yüksektir. Çiçeklenme Nisan – Mayıs aylarında gerçekleşir. Çağlayancerit Cevizinde ilk yapraklanma Mart ortasından Nisan başına kadardır. Yaprak dökümü ise Kasım ve Aralık ayında gerçekleşir.
Coğrafi konum itibariyle Çağlayancerit ilçesi merkezi ile belde ve köyleri, ceviz yetiştiriciliğine uygun iklim koşullarına sahip bir ilçemiz. Toprakta taban suyu seviyesi 2,5 – 3 metreden yukarı değil. Ceviz kökleri derine doğru uzadıklarından, fazla su tutmayan, gevşek alüvyonlu toprak yapısı, rutubetli, derin ve yumuşak toprak yapısı ile Çağlayancerit cevizinin gelişimine çok uygundur. İlçede tohumdan yetişmiş ağaç sayısının çok fazla olması, cevizin kalite ve verim olarak üstün özelliklere sahip olmasını sağlıyor. Çağlayancerit cevizi, tamamen doğal ortamlarda, hiçbir zirai ilaç ve suni gübre kullanılmadan yetiştiriliyor.
Bu yetiştirme biçimi dolayısıyla ürün kalitesinin artması ile birlikte aynı zamanda ürüne olan talep de bir hayli artıyor. Tercih edilen, kaliteli ve aldığı coğrafi işaret ile ülkemizin medar-ı iftiharlarından biri Çağlayancerit Cevizi.
Bu cevizimizin meyve vermeye başlaması 7 yaşında oluyor. Ama oturmuş ve kaliteli, ticari satış için kullanılabilecek hale gelmesi yaklaşık 10 – 12 yaşlarında oluyor. Bu oldunluğa erişmiş bir Çağlayancerit Ceviz ağacının yaklaşık 1500 – 2000 adet arası ceviz verdiğini belirtmeden geçmeyelim. Bu açıdan bakıldığında oldukça da verimli bir ceviz türü olduğunu söyleyebiliyoruz.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 30.07.2013 tarihinde coğrafi işaret olarak kaydedilen Çağlayancerit cevizi bölgenin de önemli geçim kaynaklarından biri.